Preskoči na vsebino


Zakrament bolniškega maziljenja

Zakaj je Jezus pokazal toliko zanimanja za bolnike?

Jezus je prišel, da bi pokazal Božjo ljubezen. Pogosto je to storil tam, kjer se čutimo posebej ogroženi: v slabljenju našega življenja zaradi bolezni. Bog hoče, da ozdravimo na duši in na telesu, da poleg tega postanemo verni in prepoznamo prihajajoče Božje kraljestvo. (KKC 1503-1505)

Včasih moramo zboleti, da šele spoznamo, kaj - zdravi ali bolni - potrewbujemo bolj kot vse drugo, to je Boga. Nimamo življenja, razen v njem. Zato imajo bolniki in grešniki poseben čut za bistveno. Že v novi zavezi so ravno bolniki iskali Jezusovo bližino, skušali so "se ga dotakniti; kajti iz njega je izhajala moč in ozdravljala vse" (Lk 6,19). (YOUCAT 241)

Zakaj mora Cerkev posebej skrbeti za bolnike?

Jezus nam kaže: nebese trpijo z nami, ko mi trpimo. Bog hoče, da ga prepoznamo celo v "najmanjših bratih" (Mt 25,40). Zato je Jezus skrb za bolnike določil kot osrednjo nalogo svojih učencev. Poziva jih:"Bolnike ozdravljajte" (Mt 8,17) in obljubi jim Božje pooblatilo: "V mojem imenu bodo izganjali demone (...) Na bolnike bodo polagali roke in ti bodo ozdraveli" (Mr 16,17-18). (KKC 1506-1510)

K bistvenim značilnostim krščanstva je vedno spadalo, da so bili v središču pozornosti stari, bolni in nege potrebni. Mati Terezija, ki se je zavzemala za umirajoče v obcestnih jarkih Kalkute, je le ena v dolgi verigi kristjank in kristjanov, ki v moči Svetega Duha druge telesno ozdravljajo (karizma ozdravljanja). (YOUCAT 242)

Komu je namenjen zakrament bolniškega maziljenja?

Zakrament bolniškega maziljenja lahko prejme vsak vernik, ki je v zdravstveno kritični situaciji. (KKC 1514-1515, 1528-1529)

Bolniško maziljenje lahko v svojem življenju prejmemo večkrat. Tako je smiselno, da tudi mladi ljudje prosijo za ta zakrament, ko jih na primer čaka težka operacija. Mnogi kristjani v takšnih trenutkih povežejo bolniško maziljenje z (življenjsko) spovedjo; če bi prišlo do tega, da bi umrli, hočejo stopiti pred Boga s čisto vestjo. (JOUCAT 243)

Kako delimo bolniško maziljenje?

Bistveni obred pri podeljevanju zakramenta bolniškega maziljenja je v Cerkvi v maziljenju čela in dlani s svetim oljem, ki ga spremljajo molitve. (KKC 1517-1519, 1531) (YOUCAT 244)

Kako deluje bolniško maziljenje?

Bolniško maziljenje daje tolažbo, mir in moč ter boonika v njegovi težki situaciji in njegovem trpljenju na globok način poveže s Kristusom. Saj je Gospod pretrpel naše strahove, na svojem telesu in je nosil naše bolečine. Pri marsikom bolniško mazilčjenje povzroči telesno ozdravljenje. Če pa bi hotel Bog koga poklicati k sebi, mu v bolniškem maziljenju podari moč za vse telesne in duševne boje na njegovi poslednji poti. V vsakem primeru bolniško maziljenje odpušča grehe. (KKC 1520-1523, 1532)

Mnogi bolniki se bojijo tega zakramenta in odlašajo do konca, ker mislijo, da je to nekakšna smrtna obsodba. Ravno nasprotno je res: bolniško maziljenje je nekakšno življenjsko zavarovanje. Kdor kot kristjan spremlja bolnika, naj mu odvzame vsak napačen strah. Večina težko ogroženih intuitivno sluti, da v tistem trenutku zanje ni nič pomembnejšega, kot da se takoj in brezpogojno oprimemo tistega, ki je premagal smrt in je življenje sámo: Jezusa, Odrešenika. (YOUCAT 245)

Kdo lahko podeli bolniško maziljenje?

Podeljevanje bolniškega maziljenja je pridržano škofom in duhovnikom, saj je Kristus tisti, ki v moči njihovega posvečenja deluje v njih. (KKC 1516, 1530) (YOUCAT 246)

Kaj razumemo pod 'popotnico'?

Pod 'popotnico' razumemo posklednje sveto obhajilo, ki ga človek prejme pred smrtjo. (KKC 1524-1525)

Redkokdaj je obhajilo tako življenjsko pomembno kot v tenutku, ko se človek odpravi na pot dovršitve svojega zemeljskega življenja: v prihodnosti bo imel le še toliko življenja, kot ga ima v združenju  (=obhajilo) z Bogom. (YOUCAT 247)